Vanor och mindset

Varför känns det så svårt och motigt att ta tag i att göra en kost&livsstilsförändring?

Fastän du VET att det är precis vad du behöver. Och varför är det så svårt att hålla i och hålla vid en förändring?

Du tänker ca 65000 tankar per dag.

90% av dessa är samma som i går.. 90 % av dessa samma som i förrgår..

Samma tankar= samma resultat, mer av samma.

Du VET vad du ska/behöver göra, du har kunskapen, men det är inte säkert att vi GÖR det. Du har inte skapat vanan att göra det än.

Medvetna sinnet och Undermedvetna sinnet

Ditt sinne är uppdelat på det Medvetna sinnet 5 %– de tankar, handlingar och val du gör under en dag. 

Och det Undermedvetna sinnet som representerar 95% av alla dina aktiviteter och vanor. Alla känslomässiga erfarenheter, allt du lärt dig och alla dina trossatser har programmerats i ditt undermedvetna. Det undermedvetna ligger bakom dina vanor, en del i skapandet av dina känslor och hur du upplever livet. Tar hand om de flesta av dina beslut blixtsnabbt och automatiskt utan att du ens tänker på det.

Denna undermedvetna programmering har du fått sedan du var barn, genom hela livet. De flesta av våra tankar och värderingar om världen bildas på en undermedveten nivå, från åldern 2 till 7 när lärandet är undermedvetet. Du absorberar in allt i din omgivning. Då finns inte det medvetna sinnet. Det bildas senare. Då börjar du göra medvetna val. Utefter dina vanor. Det du är van med. Ditt undermedvetna.

Till exempel, du lär dig det språk som finns runtomkring dig. Som 2 åring tänker du ju inte – Nä jag vill lära mig ett annat språk. Du absorberar omgivningen. Likväl – du ser alla står upp och går. Hela du strävar efter att gå. Och du ger dig inte. Det finns inga tankar då på att – Nä detta var svårt och jobbigt, jag struntar i det. 

När vi är små finns bara det undermedvetna. Vi absorberar in allt i omgivningen okring oss som etisk tillhörighet, generationers vanor, religion, språk mm Det är senare i livet, efter 7 -8 års ålder som det medvetna sinnet utvecklas och vi börjar få egna tankar och åsikter, men med det undermedvetna som mall.

Det undermedvetna är du trygg i. Det är bekvämt för dig, för det är så det alltid har varit och det är en vana för dig. Kroppen strävar alltid efter det bekväma, det den känner igen, det vanliga.

Ska du då göra en förändring så stretar kroppen emot, för det är nytt. 

Vill du bryta ett beteende du inte mår bra i eller en dålig vana behöver du bli medveten om dina undermedvetna tankar och känslor. Tänk om det är så att det är du själv som skapar dina känslor och när du bemästrar dina känslor tar du makten över ditt liv och din framtid.

Att reflektera och fundera på: Är du medveten om dina undermedvetna tankar och känslor? Vilket värde ger du omständigheterna och det som händer dig i livet?

Det är som att vi ibland sitter fast i våra tidigare tankar och förståelse av hur verkligheten ser ut. Det är svårt att förflytta sig utanför boxen, svårt att göra något nytt så som en förändring. Vi vill att det skall vara som det är. Helt enkelt för att det är bekvämast. Våra programmering vill att det ska vara bekvämt. Våran programmering vill inte göra förändringar utan vill falla tillbaka och strävar efter att landa i det vi känner igen oss i. Våra vanliga mönster.

Det är därför det kan vara så svårt att göra en kost&livsstilsförändring och svårt att få den att hålla i sig, för att det undermedvetna vill att vi ska stanna kvar i det som är det vanliga, det som är bekvämt för oss och det vi känner igen. 

Vi gör väldigt mycket på ”autopilot”. Vi skapar det vi tror på och vår sanning utifrån vad vi fått för inprogrammering. Tänk om din ”sanning” inte är sann? Tänk om du skulle kunna få något annat du vill ha i ditt liv, göra stora förändringar, hålla vid dessa och inte se dina begränsningar? Det bästa är, det går!

Du gör saker i vardagen som du inte tänker på. De går på rutin. Detta är din programmering – dina vanor. Det som är en vana.

Försök att tänka på allt du gör… Det blir ganska tröttsamt.

Den här programmeringen, vanorna du inte vill ha kva, går att programmera om.

Självbild

Det är sällan vi reflekterar över vår programmering och vad vi själva har för påhittade gränser.

Det är de berättelser som vi fått höra eller gjort till våran egna verklighet. Det börjar i våra huvuden.

Till exempel ”Jag misslyckas alltid med en kost&livsstilsförändring” eller ”det så det är” eller ”det är ingen ide” eller ” det är svårt för mig”.

Allt du gör och säger filtreras genom som, låt oss säga, ett par glasögon. Vilka glasögon du väljer att bära kommer förändra ditt sätt att se på saker och ting.

Väljer du att se genom glasögonen att du är nöjd med de små sakerna i livet, saker du lyckas med, framsteg du gör.. Då kommer du se världen på ett annat sätt. Detta kommer i sin tur förändra dina attityder, vilket förändrar ditt beteende, vilket förändrar dina resultat.

Du kan förändra det här. Du kan förändra din programmering – med ditt sätt att tänka.

När något som en gång ansågs vara ”sanning” upptäcks som ”falsk”.

Ett skifte i programmeringen uppstår ofta när du ställs inför en ny händelse i livet och plötsligt ser annorlunda på dina prioriteringar.

Var kritisk mot dina inprogrammeringar och ställ frågor som:

  • Vilka bevis har jag som stödjer mina uppfattningar?
  • Är det en berättelse jag kan ha hittat på i mitt huvud?
  • Tänk om motsatsen kan vara sann?

Genom att göra detta utmanar du din verklighet.

När du medvetet samlar in bevis som inte stödjer din verklighet,

tex ” nu lyckas jag alltid med kostförändringar eller ”nu är det lätt för mig” eller ” jag är så glad nu när jag stark och styr över min förändring ” så är det fantastiskt att se hur du kan komma på en helt annorlunda historia.


Det undermedvetna är alltid vaket och påslaget. Det arbetar alltid för att kontrollera dina organ och kroppsfunktioner medan ditt medvetna sinne sover. Det betyder att ditt undermedvetna fortfarande plockar upp saker genom hörseln eller genom att bearbeta känslor medan du sover. Därför är det viktigt hur du varvar ner innan läggdags, då det påverkar och får en effekt beroende på om du lyssnar på avkopplande musik, surfar eller spelar på mobil/surfplatta, tittar på skräckfilm eller tar ett varmt bad. Bli medveten om vilket meddelande & budskap du utsätter dej för innan du sover eller strax efter att du vaknar, allt blir mat för ditt undermedvetna.

Att bemästra dina känslor kommer vara det bästa verktyget du har för att skapa nya vanor och göra det möjligt att uppnå förändring med hållbara resultat.

Det här kanske låter flummigt för dig, men detta är inget jag hittar på. Detta är vetenskap.

Tveka inte att kontakta mig om du vill veta mer om var för det är svårt att skaffa sig nya hållbara vanor och rutiner, samt hur du får nya rutiner att bli hållbara.