Fasta

Jag hoppas allt är bra med dig nu när våren börjar få fäste. Med den i antågande känner du kanske att du vill göra en förändring, en uppfräschning av kroppen och hitta energin igen. Kanske ta en fasta och ge kroppen en skjuts. Men hur är det med fasta egentligen…? Är det bra?

Ja, visst är det det! Du kan läsa mer om det här nedan.

Du får även information nedan om min nästa helt kostnadsfria workshop med fokus på att ge kroppen bästa förutsättningarna att ha hormonerna i balans när du närmar dig förklimakteriet eller klimakteriet, samt att få verktygen att möta sommaren i den form du önskar – och slippa stå i vassen 😉

Varmt välkommen!

Ut och njut av solen som värmer samt den härliga högtid Påsken som står för dörren.

Att fasta innebär en härlig inre rening av kroppen som också påverkar humöret positivt och hjälper kroppen att komma i form. 

Rätt genomförd är fastan helt enkelt naturens eget sätt att starta om, återhämta sig. Du låter även kroppen vila sig, och komma i ro, återhämta sig och läka.

I vår del av världen har vi ett överflöd av mat, dryck och njutningsmedel. Vi äter mindre fibrer och mera fet och sockerrik mat. 

Samtidigt har vi ofta stillasittande arbeten och får därmed mindre motion. Vi går ju inte ens till brevlådan längre med all digital post, och vi handlar allt mer med hemkörning.

Därmed uppstår en obalans mellan det vi äter och det vi gör oss av med. Även stress, miljöföroreningar och gifter sätter spår i kroppens sätt att fungera.

Här kan fastan sättas in som en ”storstädning”. Kroppen ges därvid tillfälle att befria sig från upplagrade ämnesomsättningsprodukter (sura slaggprodukter, överskottsproteiner och fettämnen) i vävnaderna.

Under fastan används också allt mer fett för energiproduktion, alltså fettförbränningen ökar, medan man minskar utnyttjandet av glukos och protein.

Fasta behöver inte innebära dagar utan mat. Det kan vara att du har ett längre uppehåll mellan middag och första målet nästa dag på 16 timmar. Alltså du äter middag tex kl 18 och nästa mål kl 10. Att göra detta under en period gör stor skillnad.

Det finns dock viktiga saker att tänka på för maximal effekt.

Ät ingenting under fastetiden, så fort du äter något går kroppen i jobb och vilan det är tänkt att ge kroppen bryts.

  • Drick endast vatten eller ev te/ kaffe utan något i under fastetiden. Du ger då kroppen möjlighet till återhämtning.
  • Bryt alltid fastan med protein. Detta för att  inte få blodsockret i svajning.

Kroppen säger i allmänhet själv till när det kan vara dags för en fastekur.  Det kan vara något så enkelt som att man känner sig ur form, är hängig, trött, lättirriterad och sur, energin tryter – intuitivt känner man att det skulle behövas ”ett nytt avstamp”. Efter en fastekur får kroppen oftast ny kraft och ork och man blir piggare. Det som före fastan kändes jobbigt och besvärligt, känns efteråt ofta lätt och roligt.

Förutom viktminskning, finns det flera positiva effekter av periodisk fasta. En intressant effekt är att faktiskt utsätta sig för att vara hungrig och se att man överlever ändå. Att förstå sin kropp och fråga sig själv varför man blir sugen på att stoppa i sig saker. Är det riktig hunger eller är det ett sug som kommer av andra anledningar som tex trötthet, att du är nedstämd och vill trösta dig eller att du äter av vana.

Fler positiva effekter av periodisk fasta som nu visat sig i studier är bland saker som:

  • Förbättrad blodsockerreglering
  • Bättre hjärtfrekvens och blodtryck
  • Ökat stressmotstånd
  • Minskad inflammation
  • Ökad fettförbränning

När bör du inte fasta

Du bör inte fasta när du har utmattningssyndrom, är utbränd, har en sköldkörtel som är ur balans, är gravid eller ammar.

Autofagi

Autofagi är en biologisk process som styr hur celler bryter ner och återvinner delar av sig själva. Processen tar hand om uttjänta proteiner och annat skräp i cellerna, vilket leder till cellförnyelse. Effektiv autofagi uppnås först när kroppens sockerreserver är tömda. Denna åtråvärda cellulära reningsprocess kan även uppnås med periodisk fasta. Bäst resultat får man vid 18 timmars fasta per dygn men viss effekt fås även när man fastar över natten under 12 timmar.

SOMMAREN ÄR SNART HÄR

Inom kort kommer jag att ha en helt gratis workshop om 3 tillfällen a ca 1 timme där du kommer att få information om och verktygen att hjälpa kroppen att få hormonerna kring förklimakteriet och klimakteriet i balans  samt därigenom komma i din sommarform du önskar. Klicka på länken för att komma till mer information samt anmälan om du känner att detta är något för dig.

Ta hand om dig så hörs och ses vi hoppas jag.

Kram Linda