Vad är en bra investering att göra?

Ja, i dagsläget med alla höjningar av priser är den frågan vid första tanken inte lätt…

Att äta i säsong är givetvis alltid en bra sak att göra. Snart kommer våren med alla härliga primörer.

Ta hand om maten du lagar! Allt för många slänger mat som blir över. Det är både oekonomiskt och onödigt slöseri med våra tillgångar. Att ha rester hemma i kylen är det bästa jag vet. Tänk så praktiskt att bara kunna värma de dagar det kör ihop sig, eller ta med som lunchlåda – det spar massor med tid och pengar!

Handla plånbokssmart. Det behöver faktiskt inte alls vara dyrt att äta hälsosamt. Att köpa storpack och laga en större sats av är både billigt och praktiskt. Frys ner i portionsförpackningar och ta fram när det är skralt i plånboken. Att leta efter nedsatta varor eller produkter med kort datum är ett annat smart sätt att spara på slantarna. Dessutom har vi mycket att spara på att handla i de större mataffärerna i stället för de mindre, lokala kvartersbutikerna. Att planera är en annan sak som faktiskt hjälper ekonomin. Du kan spara mycket på att tänka igenom veckans måltider och göra alla inköp på en och samma gång.

Det är oroliga tider. Oro för elpriser. Oro för bensinpriser. Oro för stigande matpriser och hur ska pengarna räcka till?

Som kostrådgivare känner jag en oro över det mönster jag ser i samband med detta. Oron gör att många slarvar med sin hälsa och många dövar sin oro med att stoppa något i munnen, ofta socker och snabba kolhydrater.

Man väljer att dra in på pengar genom att ta bort bra råvaror från sin kost. Man väljer att avsluta sina gymkort och andra liknande utgifter. Visst måste vi se över vår ekonomi när det är osäkra tider. Det är bra att vi gör det, men frågan är, ska det vara på bekostnad av vår hälsa? Behöver det vara dyrt att leva hälsosamt? Jag säger nej. Jag vet att hälsosam och bra mat inte behöver kosta mer. Jag vet hur mycket pengar och tid vi kan spara på att planera vår kost bättre och spara in på allt onödigt man handlar på stående fot, som en macka här, en bulle där och en läsk.

Man kan också vara noga med att minska svinnet och ta hand om rester. Man sparar mycket pengar på att förbereda en matlåda till dagen efter istället för att köpa något färdigt eller gå ut och äta. Det är dessutom betydligt mer hälsosamt (och godare!).

En av de bästa och största investeringarna vi kan göra för vår ekonomi är att just ta hand om vår hälsa. Håller vi oss friska orkar vi mer. Vi orkar arbeta och vi orkar laga bra mat från grunden. Mat som gör oss starka och ger oss energi. Att slarva med vår kost, att äta halvfabrikat och näringsfattig kost gör att vi blir trötta och mer mottagliga för sjukdomar. Vilket i långa loppet bidrar till sjukdagar och missad inkomst vilket ger en sämre ekonomi. Med sämre ekonomi kommer en ökad stress som i sin tur ofta medför sämre sömn. Så är den onda cirkeln i gång.

När jag nu ser vad världsläget gör med folks inställning till kosten och hälsan blir jag orolig.

Jag blir genuint lycklig av att kunna hjälpa människor till en bättre hälsa. Jag jobbar med ett 3 – månadersprogram där jag tar dig från ditt nuläge, genom/över hinder och till ditt mål, som jag garanterar att du når – det lovar jag dig. Hitta din hälsobalans, en gång för alla!

Vill du veta mer? Kontakta mig via formuläret här på hemsidan eller på kostcoach@lindafalkenstrand.se

Är du kvinna och vill ha information&inspiration inom kost och hälsa, få recept, erbjudanden mm, är du varmt välkommen till min helt gratis fb-grupp Hållbar hälsobalans för kvinnor 40+

Klicka på knappen nedan

Ta hand om dig så hoppas jag att vi hörs framöver. Kram Linda Falkenstrand Kostrådgivare